30 Eylül 2009 Çarşamba

AHMED ZİYAEDDiN GÜMÜŞHANEVİ HAZRETLERİ

Ahmed Ziyaeddin Gümüşhanevi Hazretlerinin kab ri şerin, Eminönü Süleymaniye Camii müştemilatında Kanuni Sultan Süleyman Han Türbesi'nin kıble tarafındadır.

istanbul'un büyük evliyalarından, Nakşıbendi tarikatına mensup, Ahmed Ziyaeddin Gümüşhanevi Hazretleri, 1228/1813 yılınde Gümüşhane'nin Emirler mahallesinde doğdu. Adı Ahmed b. Mustafa künyesi Ziyaeddin olup Gümüşhanevı lakabı ile meşhur oldu. Babas Mustafa Efendi'dir.

Daha küçük yaşlarda zekasıyla dikkat çekti. Beş yaşında Kur'anı Kerim'i hatmetti. Şeyh Salim Efendi, Şeyh Ömer el-Bağdadı Efendi, Şeyh Ali e/-Vefa.! ve Şeyh Ali Efendi gibi zamanın büyük zatlarından dersler aldı.

On yaşında Trabzon'a ailesiyle beraber yerleşerek ilim tahsiline devam etti. Ticaret gayesiyle onbeş yaşında istanbul'a geldi ve eğitimine burada devam etmeye karar verdi. Beyazıd ve Mahmudpaşa medreselerinde eğitimini bitirdi ve icazet aldı. Bu arada büyük veli Abdülfettah-ı Akrı Hazretleri'ne bağ/andı ve sohbetlerine devam etti. Daha sonra hocasının isteği üzerine Trablusşam Müftüsü Ahmed Ervadı hazretlerinin himayesi altına girdi. Ahmed Ervadı Hazretleri'nden Nakşibendiyye, Kadiriyye, Halidiyye, Çeştiyye, Halvetiyye, Bedeviye, Rifaiyye ve Şazeliyye yolunca icazetler aldı.

Bab-ı Ali kapısı sırasında, Gülhane Parkı karşısında yer alan Fatma Sultan Camii'ni 1276/1859 yılında tamir ettirip, sohbetler için dergah haline getirdi. Bu cami daha sonra Gümüşhaneli Dergahı olarak anılmaya başlandı. 93 harbi olarak bilinen savaşa talebeleri ile birlikte -

Ahmed Ziyaeddin Gümüşhanevi Hazretleri birçok serler yazmıştır. Bunlardan birkaçı şöyledir;

Ramuzu'I-Ehadis, Garaibü'I-Ehadis, Hadıs-i Erbaın, Camiu'I-UsOI, =1uhu'ı-Arifin, Mecmuatü'/-Ahzab, Kitabü'ı-Ariffn, Necatü'/-Gafilfn, \etaicü'ı-ihlas, Camiu'I-Menasık, Camiu'I-MütOn, Vasiyetname'dir.

Ahmed Ziyaeddin Efendi'nin kabrinin etrafı demir parmakıklarla çevrilidir. Mezartaşının başucu taşında;

Nazar kı! çeşm-i ibretle makam-ı ilticadJr bu
Erenler dergahı Bab-ı tüyüzat-ı Hüdadır bu
Ziyaüddin Ahmed mevledi anın Gümüşhane
Şehir-i şark O garbm mürşid-i rah-ı hüdadJr bu
Muhakkak ehl-i Hak olmaz abdehid sebil ey zair
Saray-ı kalbini pak eyle bBb-1 evliyadır bu
Şia-i dürr-i vahdet menbe-i ilm-i ledünnıdir
Mükemmel varis-i şer-i Muhammed Mustafa'dır bu
Hilafet müddetinden irci vaktine dek Hakka
Tarik-i Halidıyi neşreden Hak rehnümadır bu
Oku ihlas ile bir Fatiha kalbinde daim tut
Cila-i ruhdur zikr-i müridana gıdadır bu
Zilkade sene 1311/1893
Ayakucu taşında;
"Muhaddisın-i Kiramdan, Fahru'I-Meşayıh Gümüşhaneli
el-Hac Ahmed Ziyaeddin Efendi
Hazretleri'nin ruh-u mukaddesIerine
el-Fatiha" yazılıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder