1 Ekim 2009 Perşembe

AŞIKPAŞAZADE VE TÜRBESi (ŞEYH AHMED EFENDi TÜRBESi)

Türbe, Fatih, Haydar mahallesinde, Aşık Paşazade Camii bitişiğindedir.

Şeyh Ahmed Efendi, onyedinci asır Osmanlı tarihçisi olup ünlü Aşıkpaşazade Tarihi adlı eseri yazmıştır. Asıl ismi; Ahmed bin Şeyh Yahya bin Selman'dır. Amasya'nın Elvan Çelebi köyünde doğdu. Aşık Paşa'nın soyundangeldiği için Aşıkpaşazade ismiyle tanındı. 841/1437 senesinde hac için çıktığı yolculukta Konya'da, Sadreddin-i Konevı Tekkesi'nde bulunan Şeyh Abdullah Makdisı'den, manevi ilimieri öğrendi. Mısır'da Seyyid Ebu'l Vefa Hazretleri'nin derslerinde bulundu. 84211438 senesinde hacdan döndükten sonra, Rumeli sancak beylerinden ishak Bey'in himayesine girdi. Aynı sene Sultan ii. Murad Han'm Macaristan Seferi'nde bulundu ve bu sefer dönüşünde Edirne'ye yerleşti. 85211448 senesinde Kosova Savaşı'nda kahramanca savaştı. 857/1453 senesinde istanbul'un fethinde bulundu Fetihten sonra istanbul'a yerleşti ve burada talebe yetiştirmeye uğraştı: 857/1457 senesinde Ballıbadra Seferi'ne katıldı. Seksen yaşından sonra, meşhur kitabını yazmaya başladı. Aşıkpaşazade 883/1478 tarihinde öldü ve kendisinin yaptırdığı Aşıkpaşazade Camii'nin bahçesine gömüldü. "Aşıkpaşazade Tarihi" ismiyle meşhur olmuş eseri açık ve anlaşılır bir dille yazılmıştır. Eserin, devrinin sosyal ve psikolojik hayatını anlatan bir özelliği vardır.

Türbe, Aşıkpaşazade ile aynı adı taşıyan ve kendisinin yaptırdığı caminin kıble yönündedir. Bu yapı, farklı tarihlerde inşa edilmiş, fakat sonradan bırleştirilmişA iki bölümden meydana gelen kubbeli bir yapıdır. Bu böıüm.lerden biri; Aşıkpaşazade'nin kabrinin bulunduğu türbe, diğeri ıse Seyyıd Velayet Hazretleri'nin torunlarından Mehmed Çelebi'nin (v:924/1518) gömülü olduğu yapıdır. Bu yapının da yanında Seyyid Velayet Hazretleri Türbesi vardır.

Aşıkpaşazade'nin türbesinin duvarları kesme küfeki taşından örülmüştür. Avluyu sınırlayan ve cadde boyunca uzanan duvarlarda dikdörtgen açıklıklı, demir parmaklıklı pencerelerle, basık kemerli bir dış kapı bulunur. Türbenin, kuzey, batı ve doğu cephelerinde, Klasik duzende, ıkı sıra halınde düzenlenmiş altışar pencere vardır. Kubbe etegınde, bazı parçaları hala görülebilen, Barak üsluptaki siyah renkli kalem ışlen, camının onarıldığı 1198/1783 senesinde yapılmış olmalıdır. Tramplarda kubbe arasında yer alan küçük pandantiflerin yuzeyınde, yuvarlak çerçeveler içinde, istifli sülüsle Esma-ül Hüsna'dan Ya Sultan, Ya Sübhan, Ya Gaffar yazılmış olup' bunlar geç doneme aıttır.

Türbede Aşık paşazade Şeyh Ahmed Efendi ve onun soyundan gelen kimlikleri bilinmeyen dokuz kişi olmak üzere, toplam on zat medfundur.

Türbe ziyarete kapalıdır. Büyük bir onarıma ihtiyacı vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder