26 Eylül 2009 Cumartesi

ABDURRAHMAN PAŞA VE TÜRBESi

Türbe, Eyüp'te, Camii Kebir caddesinin Boyacı sokak ile kesiştiği köşede 48. ada, 17. parselde yer almaktadır.

Abdurrahman Paşa, Sultan ibrahim devri Babüssade Ağası'dır.
Osmanlı Saray Okulu olan Enderun'da yetişerek, Anadolu ve Mısır valiliklerinde bulundu. 11 Recep 1062/18 Haziran 1652 tarihinde katlediidi. Temiz yürekli, cömert ve güzel söz söyleyen bir zat idi.

Türbe kapısının üzerindeki ondört mısralık kitabede, türbeyi 1058/1648 yılında Şekerpare Kadın'ın kendisi için yaptırdığı yazmaktadır.



Çün Şekerpare Kadm Türbesi'ni mırinden
Nakd-i semen ile becitmek olundu ferman
istira üzre eylediler am bahasım virüb
istirak üzre iki zabit sahib-i erkan
Birisi Bab-ı Saadet Ağası kim dinülür
Namma izzet-i ikram ile Abdurrahman
Birisi de Ser-hazın Hasan Ağa odur
Kadr ile hafız-i emval-i Şehinşah-ı cihan
Oldular ol iki ağay-ı mükerrem zira
Biribirine meveddet ile misal ihvan
Dar-ı dünya-vü ukbada HOda-i Cevrı
Biribirinden aytrmağa bi-hakkı furkan
Aldılar türbeyi bin ellisekizde ikisi (M.1648)
Hak mahallinde ide her birine kasr-ü cinan



Ancak Sultan ibrahim'in başmusahibesi olan Şekerpare Kadın gözden düşünce, padişahın kızı tarafından türbe, Babüssaade Ağas/ Abdurrahman Ağa ile Hazine-i Hassa Ağalarından Hasan Ağa'ya satılmıştır.

Türbe sekizgen planlı olup küfeki taşından inşa edilmiş, kubbeli bir yapıdır. Klasik Osmanlı üslObundadır. Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Her cephesinde altlı-üst!ü iki sıra halindeki pencereler ve dikdörtgen silmelerle çevrilmiştir. Dikdörtgen açıklıklı olan alttaki pencereler mermer sövelerle kuşatılmış, sivri kemerli olan tepe pencereleri alçı revzenlerle donatılmıştır. Türbenin bahçesinde bir kuyu bulunmaktadır. Girişte yer alan revak ve sebil kısım 1957 yılındaki restorasyon sırasında kaldırılmıştır. Renkli vitray camları ve madalyonlar, içiçe yer alan çiçek demetlerinden oluşan malakari (alçı kabartma) süsleri ile dikkat çekici bir bezemeye sahiptir. Bu motifler lacivert zemin üzerine beyaz kalem işi ile yapılmışlardır. Kiremit kırmızısı zemin üzerine kalemişi dekorlu kubbenin tam ortasında bir madalyon ve bunun etrafında yaprak motifleri görülmektedir. Madalyon şekilleri içindeki naturalist bitki motiflerinde; yaprak, dal, üzüm salkımları ve rozet çiçekleri görülmektedir.

Türbede; Abdurrahman Paşa ile Hasan Ağa olmak üzere iki kişi medfundur. Türbenin bahçesinde ise Fatma Hanım medfundur.

Hasan Ağa; Sultan i. ibrahim devrinde, hazine-i hassa ağası ve başhazinedar görevlerinde bulundu. Hasan Ağa da, Abdurrahman Ağa He birlikte 11 Recep 1062118 Haziran 1652 yılında katledildi.

Fatma Su/tan; Sadr-ı Esbak Mustafa Nail Paşa'nın hanımıdır. 1284/1867 yılında vefat etmiştir. Fatma Hanım'ın mezarı lah it şeklinde :ılup türbenin bahçesindeki kuyunun yanında bulunmaktadır

Abdurrahman Paşa Türbesi, yıllarca marangoz atölyesi olarak .;ullanıldıktan sonra, 1957 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 'estora ettiriimiş ve bu sırada yola bakan sebil kısmı kaldırılmıştır.

Türbe ziyarete kapalıdır. Basit bir onarımdan sonra ziyarete açılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder